حمل و نقل دریایی از مهمترین حالت های حمل و نقل می باشد که در سراسر جهان مورد استفاده قرار می گیرد. قرنهاست که این روش به بشر کمک می کند تا شرایط سفر و تجارت خود را برآورده سازد. با وجود اختراع حالت های جدید حمل و نقل ، حمل دریایی اهمیت خود را از دست نداده است.
با توجه به اینکه بیش از 90٪ کالاهای جهان از طریق دریا حمل می شوند و دلیل این امر مزایای متعدد این روش برای تجارت خارجی در مقایسه با حمل و نقل هوایی ، ریلی یا جاده ای است.
در یک اقتصاد جهانی در حال رشد ، اهمیت حمل مقدار زیادی از محموله ها در کوتاه ترین زمان ممکن بیشتر میشود.این امر منجر به طراحی و ساخت کشتی های بسیار بزرگی شده است که به آنها کشتی های مگا میگویند. این کشتی ها، ظرفیت حمل مقادیر زیادی کالا با هزاران کانتینر را دارند.
- محاسن حمل و نقل دریایی:
حمل و نقل دریایی نسبت به سایر روش های حمل کالا محاسن شایان توجهی دارد که بعنوان مثال میتوان به موارد زیر اشاره کرد.
- حمل و نقل دریایی از نظر اقصادی مقرون بصرفه است چرا که هزینه حمل کالا با این روش، نسبت به سایر روش ها ارزان تر است.
- در حمل و نقل دریایی شاهد کمترین میزان اسیب به کالا هستیم.
- حمل و نقل دریایی کمترین آلودگی را برای محیط زیست دارد.
- حمل و نقل دریایی ایده آل ترین راه برای حمل کالاهای سنگین و بزرگ است.
- معایب حمل و نقل دریایی:
اکنون که مزایای حمل و نقل دریایی را برشمردیم، جا دارد که از عیوب آنم هم صحبت کنیم. تنها عیب حمل و نقل دریایی، طولانی بودن زمان انتقال کالا به وسیله این روش است. حمل و نقل دریایی ، نسبت به حمل و نقل زمینی و هوایی به مدت زمان بیشتری نیاز دارد که بخشی از آن به تغییرات آب و هوایی که بر روی حرکت کشتیها تأثیر میگذارند ربط دارد و بخش دیگر نیز به برنامه حرکت کشتی و مسیری که کشتیها برای انتقال کالا استفده میکنند.
اگر در انتقال کالا عجلهای نداشته باشید، حمل و نقل دریایی برای کالاهای با حجم زیاد بهترین روش به حساب میآید. برای جابهجایی بار توسط حمل و نقل دریایی اغلب کالاها درون کانتینر بارگیری میشوند، تا علاوه بر امکان جابهجایی راحت، از هرگونه آسیبی نیز در امان باشند.
- انواع روش های حمل و نقل دریایی:
1- حمل و نقل دریایی کالا به روش حمل کراس استافینگ (Cross Stuffing)
در حمل و نقل دریایی به روش کراس استافینگ، بار بین کشتی های مختلف جابجا میشود. در این روش نه تنها کانتینر حاوی محموله از یک کشتی به کشتی دیگر منتقل میشودف، بلکه حتی ممکن است درب کانتیر باز شده و محموله های داخل آن نیز به کانتینر دیگر منتقل میشود.
اصولا از حمل دریایی به روش کراس استافینگ در شرایط تحریم و بنادر کوچک استفاده می شود.
معمولا کشتی های بزرگ به بنادری که قابلیت پهلو گرفتن آن ها را ندارند وارد نمی شوند، در نتیجه، کشتی در یک بندر نزدیک پهلو میگیرد و کالاهای مورد نظر به کشتی های کوچک تخلیه و آنها راهی بندر موردنظر شده و کالاها را تخلیه می کنند. روش کراس استافینگ هم در واردات کالا و هم در صادرات می پذیرد. نکته مهم این است که در روش کراس استافینگ حتما یکی از کشتی ها باید دارای جرثقیل جهت تخلیه کالا های مورد نظر باشند.
استفاده از روش کراس استاف این امکان را میدهد تا برخی از کشورها تحریمهای سیاسی را دور بزنند. کانتینرها و کشتیهایی که در حمل و نقل لجستیک فعالیت میکنند، همگی دارای یکی کد منحصر به فرد هستند که هویت کشتی و بارش را معرفی میکند. برخی از کشورها به خاطر برخی از تحریمهای سیاسی و اقتصادی اجازه پهلو گرفتن کشتیهایی که از یک مبدا خاص هستند را نمیدهند. اینجاست که روش انتقال کراس استاف به کمک بازرگانان میآید تا آنها بتوانند کالاهای خود را به هر جایی که میخواهند صادر کنند یا محصولات مورد نیاز مردم را از هر نقطهای در دنیا تامین کنن
برای دور زدن تحریمها با روش کراس استاف به یک کشور سومی نیاز است که آن کشور نباید در قوانین حمل و نقل دریایی محدودیت خاصی داشته باشد و کشور مقصد هم اجازه پهلو گرفتن کشتیهای این کشور را در بنادر خود صادر کند. کشورهایی که در مقصد خود تحریم هستند و نمیتوانند کالاهای خود را به صورت مستقیم در بنادر مقصد تخلیه کنند، ابتدا بارهای خود را به این کشور سوم منتقل میکنند و محمولهها را با استفاده از روشها کراس استافینگ در کشتیهای کشور سوم بارگیری میکنند. با انجام این کار کد بار و کشتی به کشور سوم تغییر میکنند و دیگر برای پهلو گرفتن کشتی در مقصد مشکل خاصی نخواهد بود.
از این روش برای واردات کالا نیز استفاده میشود، به این صورت که کالا از طریق کشور سوم سفارش گذاری میشود و کشتیهای این کشور بارها را در مبدا بارگیری میکنند. کشتیها پس از رسیدن به مقصد مورد نظر، محمولهها را با استفاده از روش کراس استاف در کشتیهای کشور مقصد اصلی بارگیری میکنند و بارها بدون هیچ مشکلی به داخل کشور انتقال مییابد.
2- حمل و نقل دریایی کالا به روش حمل ترانسشیپ Transshipment
در حمل دریایی به روش ترانسشیپ از یک بندر واسط استفاده میشود. درصورتیکه امکان ارسال مستقیم کالا از مبدا به مقصد نباشد، از این روش استفاده میشود. برای مثال ، موقعی که باری بصورت ترانسشیپ ارسال میشود، کانتینر حاوی آن محموله با کشتی شماره 1 به بندر واسط (برای مثال جبل علی) شده و آنجا بدون اینکه کانتینر عوض شود، کشتی آن تغییر میکند وکانتینر روی کشتی شماه 2 گذاشته شده و به مقصد نهایی روانه میشود.
3-حمل بار دریایی به روش گروپاژ
در این روش کالاهای افراد مختلف به صورت مشترک جا به جا می شوند. برای اطالاعات دقیق تر از گروپاژ به این مقاله مراجعه کنید
4- حمل بار دریایی به روش فله ای (BULK)
کالاهای فله ای، کالاهایی هستند که بدون بسته بندی وارد کشتی می شوند و توسط کشتی های مخصوص حمل کالاهای فله انتقال میابند.
خدمات حمل بار بین المللی تعطیلات آرام (تاسکو کارگو) با بیش از 12 سال سابقه در ارائه انواع خدمات حمل و ارسال بار ، در صورت نیاز به هر نوع خدمات حمل دریایی ، صرف نظر از اندازه و نوع خدمات بازرگانی ، بهترین راه حل ها را برای شما ارائه می دهد.